ORTODAXA

•ISTORICUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE
din S E M L A C
Biserica Ortodoxa Româna din Semlac cu hramul Sf. IOAN GURA DE AUR a fost construita în anul 1771 probabil în locul unei vechi bisericute din lemn.
Locul, pe care este asezata biserica, în grai local „BISERICA DIN DEAL“, corespunde cu vatra veche a satului de pe malul drept al Muresului mult înaltata fata de cîmpia banateana din stînga Muresului. De pe acest mal cîmpia banateana poate fi privita în toata splendoarea ei.
Cladirea masiva, în stil basilical, e construita din caramida si are forma unui dreptunghi cu absida altarului în forma semicerculara.
Original, biserica a fost de proportii mai mici pîna în anul 1896, cînd i s-a adaugat partea de la intrarea femeilor (clopotnita) si turnul.
Biserica a fost renovata în anul 1921, cînd acoperisul din sindrila a fost înlocuit cu placi de eternit.
În 1925 biserica a fost înzestrata cu un clopot mare, donatie a credinciosului Petru Ionutas. Celelalte doua clopote mai mici sînt cumparate din fondurile bisericii.
În anul 1937 s-a înlocuit iconostasul de zid cu iconostasul actual din lemn, sculptura fiind opera fostei scoli de arte si meserii din Arad, fiind imediat sfintita de episcopul ANDREI MAGERU.
În 1956 s-a înlocuit acoperisul de eternit cu acoperisul de tabla.
În acelasi an o furtuna a smuls crucea din turn, turnul fiind amenintat cu darîmarea. În urma acestei situatii s-a refacut turnul si crucea de pe turn si s-a facut electrificarea.
Pictura bisericii a fost executata în anul 1937 de pictorul STEFAN SOOS. Pictura ICONOSTASULUI este opera prof. IULIAN TOADER din Arad.
Tehnica picturii murale este în genul picturii bizantine; acelasi gen de pictura îl are si iconostasul.
Inscriptii pe zidurile bisericii nu se afla.
Matricole si registre exista începînd din anul 1782 si au fost predate arhivelor statului din Arad.
Cor bisericesc exista în parohie începînd cu anul 1900, de atunci functionînd fara întrerupere pîna în prezent.
Preoti la parohie erau ca în prezent doi si chiar trei.
Semlac, la 14 iulie 1999 CONSILIUL PAROHIAL

Leave a Reply

Your email address will not be published.