GRECO CATOLICA

•ISTORICUL BISERICII GRECO – CATOLICE
( ROMÂNE UNITE CU ROMA )
din S E M L A C
Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu împreuna lucrarea Spiritului Sfînt, biserica aceasta, avînd hramul ADORMIREA MAICII DOMNULUI, a fost zidita în parohia Semlac, protopopiatul Arad, în anul 1863, pentru ca anul urmator sa fie sfintita.
Costurile de construire a bisericii au fost suportate si sprijinite 80% de catre IMPERIUL AUSTRO – UNGAR, iar restul din dania credinciosilor. Pictura din interiorul bisericii, a fost reconditionata partial în toamna anului 1947 în timpul activitatii pastoral-religioase a pr. par. greco–catolic Flavius Popovici.
Vitregia vremurilor face, ca biserica sa nu poata fi integral pictata, deoarece în luna august 1947 s-a produs prima reforma monetara, sub regele Mihai I. Astfel, moneda s-a devalorizat si mesterii pictori au fost retribuiti (platiti) prin produse agricole, acestea însa neacoperind cheltuielile, biserica a ramas spre regretul tuturor partial pictata. De-a lungul vremii s-au executat lucrari de reparatii la exterior, renovîndu-se integral în anul 1952.
În anul 1936 la refacerea turnului bisericii si îmbracarea lui cu tabla, este demn si interesant de remarcat faptul, ca mesterul tinichigiu Karácsonyi din Nadlac, l-a avut ca dulgher pe mesterul Stefan Hrivnák din Semlac, care dupa instalarea crucii din vîrful turnului, conform obiceiului local a consumat un pahar cu vin, si aruncîndu-l jos de la înaltimea de mai bine de 40 m, acesta nu s-a spart spre surprinderea tuturor.
În anul 1970, bisericii i s-au executat alte reparatii la exterior, si a fost înzestrata cu o noua cruce pe turla. Costul lucrarilor în valoare de 92.000.- lei a fost acoperit din dania credinciosilor parohiei. Redeschiderea bisericii s-a savîrsit printr-o slujba de resfintire, urmata de Sf. Liturghie Arhiereasca în ziua de duminica, 2 mai 1971.
În 1999 s-a rezugravit partial interiorul cît si exteriorul bisericii. Apoi s-au schimbat în partea de catre Est si Nord stresinile pentru ploaie.
În anul curent, s-a reparat si îmbunatatit gardul, care împrejmuieste biserica, precum si caile de acces înspre biserica.
Binecuvinteaza Doamne, pe ctitorii acestei biserici vii si adormiti, pe toti cei care au contibuit si au ajutat la ridicarea acestui Sfînt Lacas, precum si pe toti drept maritorii crestini de aici si pretutindenea, acum si în vecii vecilor. A m i n .
Semlac, la 22 octombrie 2000, Pr. paroh greco – catolic

Leave a Reply

Your email address will not be published.